0554 182 5151
Mini CNC Router ile Mach3 Yazılımı Kullanımı
Büyük dik işleme tazgahlarında gördüğümüz profesyonel kontrol panellerini bilgisayar ortamına aktaran bu program ile basit formatlı bir Fanuc, Siemens, Adtech üniteye sahip olmuş oluyorsunuz. Mach3’ün dünyada bu kadar yaygın olmasının bir diğer sebebi ise diğer cnc kontrol panellerine göre çok daha ekonomik olmasıdır. Tabii ki bu fiyat avantajının yanı sıra performansının azda olsa profesyonel ünitelerden düşük olması şimdilik en büyük dezavantajı.
Şu ana kadar mach3 programının yazılım olduğundan bahsettik ancak bu yazılımı cnc router ile haberleştirmek için birde kontrol kartına ihtiyacınıza vardır. Bu kartın bir görevi bilgisayardan gelen anlık veriler ile CNC makinamızı kontrol etmektir. Piyasada bir çok kontrol kartı mevcuttur ve cihaz performansını doğrudan etkilerler.
MACH 3 KULLANILAN ALAN
Mach3 programı CNC cihazlar için çok sık kullanılan bir program demiştik, peki hangi tür tezgahlarda kullanıma izin veriyor. CNC Torna, Plazma kesim, Freze tezgahları için ayrı ayrı kullanıcı profilleri sunuyor mach3 programı. Türkiye’de en çok kullanılan türü için CNC Router tezgahları için oluşturulan profiller. Mach3 programı kullanımını ikiye ayırırsak yanlış yapmış olmayız.
- Cihaz ayarlarını yaptığımız konfigrasyon sekmesi.
- Mini CNC makinamızı kontrol etmeye yönelik olan kontrol paneli
Mach3 Parametre Ayarları
Mach3 programı ile tezgahın hangi parametrelerini ayarlayabiliriz peki? Config sekmesine girdiğinizde bu konu hakkında detaylı bilgiye sahip olucaksınız. Yüzeysel olarak bahsetmem gerekirse kontrol kartı üzerindeki giriş ve çıkış pinleri (sensörler, acil stop butonları, harici start stop butonları, spindle motoru aç kapat, devir ayarı, eksen motor pinleri…). Bir diğer ayar ise motor tuning ayarları burada ise eksenlerin ölçü kalibrasyonunu, eksen hızlarını ve ivmelenmelerini ayarlıyoruz. Gelelim üçüncü ve dördüncü ayarlara: burada cihaz limitlerini ayarlıyoruz (işleme alanı ve spindle motor devri …). En altta ise genel ayarları göreceksiniz burada cihazın mekanik ayarlarından ziyade hazırladığınız G-kodunu mach3’e doğru şekilde aktarmak için gerekli ayarlar yapılı
Mach3 Kontrol Paneli Kullanımı
Sıra geldi operatörlerin en çok vakit geçirecekleri kontrol paneline. Burada CAM programlarında hazırladığınız g kodlarını yükleyebileceğiniz bir alan var, hemen yan tarafında ise g kodunu görsel olarak yansıtan ve freze çakısının pozisyonunu gösteren bir kısım var. XYZ eksenlerinin pozisyonlarını gösteren ve parça sıfırını tanımladığınız ramakları da görebilirsiniz. Motor devrini, kesme hızını, boştaki hareket hızlarını da panel üzerinden anlık olarak müdahale edebilirsiniz. Takım ve iş parçası ofsetlerini girebileceğiniz kısımlarda mevcut ama bu özellikler yeni başlayan kullanıcılar için pek uygun değildir. Aşağıda türkçe panel üzerinde anlatımlı olarak kontrol kısmını inceleyebilirsiniz.
Not: Mach3 yazılımı kullanıcalara demo versiyonu olarak 500 satır kodluk limit uygulamaktadır. Bu sizin için yeterli olmayıp lisans almak isterseniz web sitesini ziyaret edebilirsiniz.